Ziua Națională pentru Adopție sărbătorită de DGASPC Sibiu

2 Iunie este ziua in care celebram venirea copiilor in familii prin adoptie, o zi miracol pentru toti copiii si familiile adoptive.Cu aceasta ocazie parintii adoptivi, impreuna cu copiii, sunt invitati sa serbeze "Ziua copilului adoptat" intr-un mediu neconventional, in aer liber unde sa discute si sa impartaseasca bucuria experientei adoptiei.

Începând cu anul 2014 în România se sărbătoreşte Ziua Naţională pentruAdopţie pe data de 2 iunie. De la începutul anului 2014 și până în prezent, în judeţul Sibiu, 39 de copii au avut şansa să fie primiţi în familii, prin procedura de adopţie.

„Un copil într-un mediu familial aduce împlinire, armonie și iubire. De aceea, Ziua Națională pentru Adopție este o zi dedicată tuturor celor care înțeleg, acceptă și îmbrățisează adopția, copilul adoptat și familia adoptivă cu tot trecutul, prezentul și viitorul ei”, spun reprezentantii Biroului Adoptii si Postadoptii din cadrul DGASPC Sibiu.

Inițiativa de a marca la Sibiu, Ziua Națională pentru Adopție, este menită să celebreze familiile care au dorit sa ofere o sansa unor copii care nu au avut parte de iubirea parentală și de un mediu propice pentru dezvoltarea lor psihică, fizică și spirituală.

De la începutul anului 2016 și până în prezent, au fost adoptati 3 copii, s-a deschis procedura adoptiei la 23 de copii si au fost atestate 14 persoane/familii ca fiind apte sa adopte. De asemenea, pentru 105 copii s-a deschis procedura adoptiei interne

Persoana/familia care doreşte să adopte trebuie să fie atestată ca persoană/familie adoptatoare, atestatul se obţine la cerere, în urma parcurgerii unui procesul de evaluare de către solicitant. Atestatul de persoană/familie adoptatoare certifică îndeplinirea condițiilor materiale și garanțiilor morale necesare creșterii, educării și dezvoltării armonioase a copilului precum și existența abilităților parentale formate/dezvoltate pe parcursul procesului de evaluare.

Adopţia este gratuită și reprezintă operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptat şi adoptator, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. Dincolo de această legătură de filiaţie, adopţia este un proces care schimbă în bine viaţa unui copil si a familiei care l-a adoptat.