În 1992, Adunarea Generală a ONU a stabilit că data de 3 decembrie să fie considerată ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI. Astfel, s-a făcut apel la statele membre să marcheze această zi pentru sensibilizarea opiniei publice în a înţelege problematica cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, având ca obiectiv promovarea şi mobilizarea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării acestor persoane, dar şi cel de a combate discriminarea acestora.

Ca in fiecare an, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, prin Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului, aduce multe clipe de bucurie şi zâmbete pe chipurile copiiilor aflaţi în îngrijirea centrelor rezidenţiale din subordine.

Astfel, luni 4 decembrie 2017, 75 de beneficiari şi 20 de însoţitori ai acestora vor avea ocazia să viziteze şi să exploreze Grădina Zoologică din Sibiu. Grădina se întinde pe o suprafaţă de peste 20 de hectare şi adăposteşte 268 de animale şi păsări, din 63 de specii: maimuţe, urşi, lupi albi şi iberici, tigri, lei, jaguari, mistreţi, lame, cerbi carpatini, căprioare, bivoli albi, ponei, piton reticulat, crocodil, fazani, papagali, păuni si porumbei. La finalul vizitei, fiecare beneficiar va primi cîte o pungă de dulciuri din partea SC Amylon SRL Sibiu.

De asemenea, în cadrul Pavilionului Muzeal Multifuncţional (intrarea principală în Muzeul în aer liber) în zilele de 4-5 decembrie 2017, ziua persoanelor cu dizabilităţi va fi sărbatorită printr-o serie de ateliere pentru copiii cu nevoi speciale din Sibiu. Meşterii populari, muzeografii şi educatorii muzeali vor dedica două zile acestor micuţi speciali, ca în fiecare an, desluşind tainele împletitului de paie şi al confecţionării unor ornamente pentru pomul de Crăciun. Şi în acest an bradul Muzeului ASTRA va fi împodobit de ei, cu rodul muncii din ateliere şi inocenţa scrisorilor pentru Moş Nicolae şi Moş Crăciun.

Centrele rezidentiale pentru adulţii cu dizabilităţi din structura DGASPC Sibiu, vor îmbrăca negreşit şi ele haine de sărbătoare şi vor organiza în săptămâna 4- 8 decembrie 2017, Ziua Porţilor Deschise în cadrul acestora.

În judeţul Sibiu în evidenţa DGASPC sunt 15875 de persoane cu handicap, 15082 de adulţi şi 793 de copii. Dintre acestea, 803 persoane sunt instituţionalizate. ( 73 copii si 730 adulţi).