Dreptul la invatatura este un drept fundamental garantat pentru fiecare copil, indiferent de situatia familiala sau sociala.
Pentru unii copii, mediul familial necesar pentru o crestere si dezvoltare armonioasa este asigurat printr-o masura de protectie speciala, respectiv plasamentul la asistentul maternal profesionist.
La nivelul judetului Sibiu, se afla in plasament la AMP un numar de 273 de copii, dintre acestia 25 de copii sunt cu dizabilitati sau incadrati in grad de handicap.
Desi acesti copii au fost nevoiti sa indure greutati ale vietii de la o varsta frageda, prin separarea de parintii biologici si fratii lor, totusi au avut sansa de a creste, de a fi educati si sprijiniti intr-un mediu familial adecvat, alaturi de persoane cu suflet care au suplinit cu succes lipsa parintilor biologici.
Pe langa asigurarea necesitatilor de baza ale copiilor (hrana, imbracaminte etc), asistentii maternali profesionsti se ingrijesc in egala masura de frecventarea unei institutii de invatamant, conform varstei si capacitatilor intelectuale ale copilului, dar si participarea in egala masura cu copiii proveniti din familiile din comunitate, la activitati scolare si extrascolare, astfel incat marginalizarea copiilor aflati in sistemul de protectie speciala sa fie minima.
Datorita efortului depus atat de catre copiii plasati la AMP, cat si profesionistilor care au grija de acestia, in anul scolar 2017/2018, din cei 118 de copii cuprinsi in invatamantul scolar (clasele V-XII), 4 copii au avut medii peste 9,50, 18 copii au avut medii 9,00-9,50, 33 copii au avut medii 8,50-9,00, iar 23 copii au avut medii 8,00-8,50. De asemenea, 40 de copii din clasele 0-IV au terminat anul scolar cu calificative de B si FB la invatatura.
Remarcabil pentru acesti copii, este faptul că la examenul maturității, 4 tinere au obținut medii între 7,43-9,66.
Una dintre tinerele noastre a reusit să obtină note de 10 la Istorie, 9,20 la Limba Română și 9,80 la Geografie, promovând examenul maturității cu media 9,66, ceea ce dovedește că îngrijirea într-un mediu familial este cea mai bună și eficientă soluție pentru copilul abandonat.